Warzywne pulpeciki Warzywne pulpeciki

Warzywne pulpeciki

Idealne w swojej prostocie, przygotujesz je z kilku składników, które masz z pewnością domu. Zamiast mąki z ciecierzycy możesz użyć innej.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

45min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • Pulpety:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • woda
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Mąkę mieszamy w misce z przyprawami.
  • 2
    Paprykę kroimy w małą kosteczkę, kukurydzę odcedzamy i przelewamy ciepłą wodą.
  • 3
    Do mąki z przyprawami dodajemy ½ szklanki letniej wody oraz wszystkie warzywa, sos sojowy i olej.
  • 4
    Wszystko mieszamy do połączenia składników i w razie potrzeby dodajemy więcej wody, tak aby powstała klejąca się masa.
  • 5
    Masa musi być gęsta, jednak nie może być zbyt sucha. Bez problemu powinniśmy móc z masy formować pulpeciki.
  • 6
    Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 7
    Pulpeciki pieczemy rozgrzanym do 190 stopni C piekarniku przez około 30 minut - do tego czasu powinny być rumiane i chrupiące.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Dla dzieciDla karmiącej piersiąDla kobiet w ciążyObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis