Domowe kotlety jajeczne Domowe kotlety jajeczne

Domowe kotlety jajeczne

Możecie je potraktować jako kompletny posiłek lub zjeść z ulubionym dodatkiem np. dipem, ryżem lub kaszą bądź w towarzystwie sałatki. Idealnie nadają się jako lunch zabrany na wynos np. do szkoły, pracy czy na uczelnię.

Średnia ocen: 5 (1)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy
  • bułka tarta
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • klarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania

  • 1
    Ugotowane jajka obieramy, przekładamy do blendera. Dodajemy surowe jajko, musztardę, sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką masę, którą zagęszczamy 2-3 łyżkami bułki tartej (lub więcej jeśli jest taka potrzeba).
  • 2
    Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Mieszamy łyżką.
  • 3
    Z masy formujemy nieduże kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kotleciki smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia.
  • 4
    Następnie odkładamy je na papierowy ręcznik i odsączamy w razie potrzeby nadmiar tłuszczu z masła.
  • 5
    Kotlety jemy na zimno.

1 komentarz

Agata 7 września 2019 (20:54)

Pyszne kotleciki! Wole bardziej niż mielone z mięsa!

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa Dla dzieciJajkaKolacjaObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis