Możecie je potraktować jako kompletny posiłek lub zjeść z ulubionym dodatkiem np. dipem, ryżem lub kaszą bądź w towarzystwie sałatki. Idealnie nadają się jako lunch zabrany na wynos np. do szkoły, pracy czy na uczelnię.
Średnia ocen: 5(1)
20min
Czas przygotowania
2
Ilość z przepisu
Średni
Poziom trudności
Składniki
6 jajek ugotowanych na twardo
1 surowe jajko
2 łyżeczki gładkiej musztardy
bułka tarta
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
klarowane masło do smażenia
Sposób przygotowania
1
Ugotowane jajka obieramy, przekładamy do blendera. Dodajemy surowe jajko, musztardę, sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką masę, którą zagęszczamy 2-3 łyżkami bułki tartej (lub więcej jeśli jest taka potrzeba).
2
Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do jajek. Mieszamy łyżką.
3
Z masy formujemy nieduże kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kotleciki smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia.
4
Następnie odkładamy je na papierowy ręcznik i odsączamy w razie potrzeby nadmiar tłuszczu z masła.
5
Kotlety jemy na zimno.
1 komentarz
Agata7 września 2019 (20:54)
Pyszne kotleciki! Wole bardziej niż mielone z mięsa!
1 komentarz
Pyszne kotleciki! Wole bardziej niż mielone z mięsa!