Szakszuka Thermomix Szakszuka Thermomix

Szakszuka Thermomix

Pyszne i szybkie danie. Zasmakuje z pewnością całej rodzinie.

Średnia ocen: 4.93 (15)
Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 100 - 150 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 2 - 3 łyżeczki przypraw (np. kmin rzymski, czosnek granulowany, mielone chili, mielona kolendra, mielony pieprz), do smaku
  • 4 jajka
  • 500 g wody

Sposób przygotowania

  • 1
    Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  • 2
    Dodać pomidory, sól i przyprawy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić 6 min/120°C/obr. 1.
  • 3
    Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Wkład Varomy wyłożyć papierem do pieczenia, pozostawiając boczne otwory niezakryte. Na przygotowany wkład Varomy wylać masę pomidorową. Po środku za pomocą kopystki zrobić cztery zagłębienia, następnie wbić w nie jajka, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  • 4
    Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 9-11 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, shakshukę doprawić solą, podzielić na porcje. Podajemy od razu po przygotowaniu. * Przepis pochodzi z serwisu cookidoo.pl

15 komentarzy

Ela 19 sierpnia 2019 (15:11)

ta szakszuka to istne niebo w gębie wielki uklon dla autora przepisu!

Maja 20 września 2019 (20:23)

Sprawdzony przepis! Polecam

Jarosław 23 września 2019 (08:58)

Polecam

Irenka 24 września 2019 (10:26)

Pierwszy raz jem szakszukę i już jest to danie, które będę robiła przynajmniej raz w miesiącu. Istne niebo w gębie.

SASHA 16 listopada 2019 (10:50)

Pyszna sprawa

fireman 17 listopada 2019 (12:42)

na dzisiejszym śniadaniu szakszuka zrobiła furrorę 😀

Asia 26 listopada 2019 (22:03)

Coś niesamowicie smacznego! Moje odkrycie 2019 roku 🙂

Kinect 7 grudnia 2019 (08:29)

Rewelacja

Gonia 22 grudnia 2019 (20:12)

Najlepszy przepis

Torres 31 grudnia 2019 (00:35)

Pychota

Jarek 24 marca 2020 (09:31)

Super !

Ela 26 marca 2020 (15:41)

shakshuka czy szakszuka? Jak prawidłowo się to pisze? A może obie formy są poprawne? Zastanawiam się nad tym. Ktoś może wie?

Anulka 6 czerwca 2020 (08:59)

Przepis idealny, ja robię w Lidlomixie 😉
Prawie co weekend u nas na śniadanie.
:))))

AnkaMK 14 marca 2021 (09:54)

U mnie ostatni etap zajął około 0.5h a nie 9-11min. Robiłam w TM31.

dora 21 marca 2021 (10:32)

szakszuka to moje odkrycie jem je teraz przynajmniej raz w tygodniu

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa CebulaJajkaKolacjaPomidoryŚniadanieThermomix

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis