Wegetariańskie szaszłyki z tofu Wegetariańskie szaszłyki z tofu

Wegetariańskie szaszłyki z tofu

Majówka zbliża się wielkimi krokami i najczęściej szukamy przepisu idealnego na grilla! Proponuje najprostsze na świecie szaszłyki w wersji wegetariańskiej! Możemy je również przyrządzić na patelni grillowej lub w piekarniku. Szaszłyki znikają zawsze jako pierwsze i najczęściej zajadają się nimi osoby, które nie są na diecie bezmięsnej 🙂

Średnia ocen: 0 (0)

Wskazówka: aby patyczki do szaszłyków nam się nie przypalały, warto zamoczyć je przed nadzianiem warzyw na kilka minut w wodzie.

Czas przygotowania

30min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

12

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 2 opakowania tofu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kilka łyżek oleju
  • Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  • Marynata:
  • 1
    Dzień wcześniej lub kilka godzin przed przyrządzeniem szaszłyków przygotuj marynatę. W naczyniu blendera zmiksuj wszystkie składniki marynaty.
  • 2
    Tofu pokrój w większa kostkę i zalej marynatą. Zostaw je na kilka godzin lub całą noc w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Przygotowanie szaszłyków:
  • 1
    Warzywa należy pokroić w większe kawałki, delikatnie natrzeć olejem i oprószyć solą. Następnie nabijamy je na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym tofu. Grillujemy z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypalone.
  • 2
    Pozostałą marynatą możemy polać gotowe szaszłyki. Świetnie też smakują z sosem BBQ, jednak możemy je podawać z każdym ulubionym.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa FitGrillHashimotoKolacjaObiadWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis