Kotlety jajeczne Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Super proste i super smaczne kotlety z jajek ze szczypiorkiem i natką pietruszki. Wegetariańska alternatywa dla kotletów z mięsa mielonego.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

20min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Łatwy

Poziom trudności

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 średnia cebula
  • łyżka kaszy manny
  • masło klarowane do smażenia cebuli i do smażenia kotletów
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek
  • posiekana natka pietruszki
  • tarta bułka do panierowania
  • Opcjonalnie:
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania

  • 1
    Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, włożyć do miski, dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać surowe jajko, przestudzoną cebulę, sól, pieprz, 1 łyżkę bułki tartej, natkę pietruszki oraz szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki mocno je dociskając, panierujemy je w bułce tartej.
  • 2
    Kotleciki smażymy na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Podajemy np. z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa JajkaObiad

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis