Sernik bez masła

Ciasta i torty Kuchnia: Polska Autor:

Prosty i szybki przepis na delikatny i kremowy sernik bez dodatku masła.

sernik bez masła
8 kawałków
Bardzo proste w wykonaniu

Niezbędne akcesoria

  • Tortownica o średnicy 23 cm
  • Mikser
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik

Składniki

  • 1 kg sera twarogowego w wiaderku (dobrej jakości)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno i odstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
W dużej misce utrzyj na jasną masę żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Cały czas miksując dodaj ser, budyń i proszek do pieczenia. Miksuj wszystko na gładką masę.
Na koniec dodaj ubite białka, ale nie używaj już miksera, tylko delikatnie połącz je z masą serową za pomocą łyżki lub łopatki.
Wymieszane ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 1 godz.
Po upieczeniu sernik musi chwilę przestygnąć żeby stężał.
Sernik można udekorować według własnego uznania polewą lub ulubionymi owocami. Smacznego!
Średnia 4,25 / 5 (4 głosów)
Nie Polecam - niestety, nie spełnił oczekiwańMam zastrzeżenia...Można Spróbować - przepis poprawnyPolecam - bardzo dobre danieZdecydowanie Polecam - doskonały przepis
Loading...

43 komentarze

ewa 5 marca 2019 (13:33)

musze wyprobowac

Angie 8 marca 2019 (16:33)

Idealny gdy zabraknie masła w domu 🙂

Weronika 8 marca 2019 (20:00)

Ten przepis jest super. Testowałam kilka ale ten sernik jest najsmaczniejszy.

Hanka 9 marca 2019 (08:53)

Sernik z budyniem zamiast masła!! Pyszne

Agnes 9 marca 2019 (19:00)

Dziś zrobiłam i jest pyszny!

graszka 11 marca 2019 (15:27)

sernik bez masla, ktorego szukalam. przetestowalam juz z z 5 roznych i ten wyszedl mi za pierwszym razem i smakuje jak klasyczny sernik.

Chinka 11 marca 2019 (21:03)

Pycha. Śladu po serniku już nie ma 🙂

Hanna 14 marca 2019 (22:00)

Sprawdzony przepis. Wyszedł dobry.

Przemek 22 marca 2019 (17:53)

Ok

Milena 29 marca 2019 (02:09)

Osobiście lubię mocno przypieczony sernik. Czy mam trzymać go dłużej w piekarniku czy lepiej tyle samo czasu ale w wyższej temperaturze?

Krystyna P. 2 kwietnia 2019 (20:26)

Dobry sernik

Ala 5 kwietnia 2019 (19:11)

Polecam

Hanna 7 kwietnia 2019 (20:34)

Dziś sprawdzony przepis mogę śmiało polecić.

Ela 13 kwietnia 2019 (23:18)

I jak wam wychodzi ten sernik?

Basia 17 kwietnia 2019 (11:11)

@ela u mnie ten sernik wyszedł smaczny lecz trochę go zmodyfikowałam i dałam budyń czekoladowy bo nie miałam innego 😀

Ela 20 kwietnia 2019 (14:38)

BARDZO DOBRY SERNICZEK JA DO JUTRA NIE JEM CIASTA I MARTWIĘ SIĘ CZY MI COŚ ZOSTANIE BO SZYBKO ZNIKA POZDRAWIAM

Majka 22 kwietnia 2019 (11:54)

Przez te święta już nie mogę patrzeć na serniki 🙂 ale ten dodaje do ulubionych na później. Dobra opcja gdy zabraknie masła w domu 🙂

Iza 24 kwietnia 2019 (21:58)

Oolecam

Ida 25 kwietnia 2019 (15:09)

sprawdzony i dobry przepis

Hanna 28 kwietnia 2019 (20:44)

Dobry sprawdzony serniczek

Ewa 29 kwietnia 2019 (08:12)

pyszny sernik

Lucyna 30 kwietnia 2019 (18:20)

dziwne jest to co napisze ale ten sernik smakuje mi bardziej niż taki robiony z masłem

eliza 2 maja 2019 (09:02)

bardzo fajny przepis, wazne dla mnie, ze szybko mozna zrobic, a nie 2-3 godziny. smaczny

Alicja 7 maja 2019 (12:26)

Sam ser ma w sobie wystarczająca ilość tłuszczu. Warto wyeliminować masło z przepisu na sernik, co sprawi, ze będzie bardziej fit i można zjeść go z mniejszymi wyrzutami. 🙂

Iga 18 maja 2019 (06:09)

Polecan

Sara 25 maja 2019 (14:43)

Smaczny i pusaysty

Daria 28 czerwca 2019 (19:18)

Pierwszy raz w życiu zdarzyło mi się żeby sernik całkowicie opadł. Mimo tego że dokładnie trzymałam się proporcji.

ada 15 października 2019 (08:15)

polecam dobry sernik, lubie mniej przypieczone dlatego ciut szybciej wyciagam

Ala 5 listopada 2019 (09:43)

polecam jest smaczny

Hanna 22 lutego 2020 (21:29)

Udany przepis

EWELINA 22 grudnia 2020 (06:19)

Czy można upiec ten sernik na kruchym cieście?

Beginner 19 marca 2021 (23:04)

Mój pierwszy w życiu sernik, troche opadł i popękał (nie wyjmowałam od razu z piekarnika a i tak popękał). Jak dla nas trochę mało słodki, jutro spróbujemy go ozdobić polewą lub owocami. Nie wiem czemu, ale przykleił się mocno do papieru do pieczenia

Co 24 grudnia 2021 (07:45)

Super

Justyna 12 lutego 2022 (17:26)

Idealny pychotka 😋😋😋

Otylia 16 kwietnia 2022 (19:59)

Uwielbiam. Idealny sernik na Wielkanoc!

Anna 20 grudnia 2022 (22:28)

Bardzo dobry serniczek, dzięki temu, że jest bez masła można zjeść dwie porcje.

Anna 20 grudnia 2022 (22:29)

Dzięki temu, że jest bez masła można zjeść dwie porcje.

Agata 30 września 2023 (12:49)

Jaki rozmiar tortownicy ?

Honia 22 października 2023 (01:12)

Robię taki sernik od lat. Ale żeby było ciekawiej, nie oddzielam żółtek od białek. Ser z eiadetka mieszam z cukrem i budyniem a potem po jednym jaju wbijam i miksuje z minute max każde. Wlewam masę do formy silikonowej i piekę w 180 st. Półtorej godz. Zawsze wychodzi i jest bardzo,o wilgotny. Słowem doskonały.

Artur 22 października 2023 (11:56)

Najlepszy sernik !!!
Sceptycznie podszedłem do wersji bez masła ale naprawdę super smaczny i co najważniejsze nie jest suchy !!!

semper 22 września 2024 (08:55)

0gSbbA14Te1

https://linebouchardartiste.ca/gvenilir-casino-sitelerinde-yksek-jackpot-oyunlari/ 26 września 2024 (15:15)

kaxbaU5ozT5

📉 Email: You got a transfer №BG91. CONFIRM => https://telegra.ph/Go-to-your-personal-cabinet-08-25?hs=3c2e476c763dc1290b87fd36aa3c75de& 📉 18 października 2024 (10:20)

9is556

Dodaj komentarz

+ Dodaj przepis