Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem

Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem

Zdrowy i pożywny posiłek z dodatkiem jabłek i aromatycznego cynamonu. Świetnie się sprawdzi jako śniadanie lub kolacja.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

40min

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 120 gram kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • cukier wanilinowy lub miód
  • odrobina masła
  • Opcjonalny dodatek:
  • jogurt naturalny bądź śmietana

Sposób przygotowania

  • 1
    Suchą kaszę kilkakrotnie przepłucz na sicie ciepłą wodą, włóż do garnka i zalej mlekiem. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 10 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość mleka. Uważaj, aby mleko z kaszą się nie przypaliło. Następnie dodaj cukier wanilinowy bądź odrobinę miodu i wymieszaj.
  • 2
    Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp je cynamonem.
  • 3
    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj naczynie żaroodporne. Połowę kaszy przełóż do naczynia, na jej wierzchu ułóż jabłka i przykryj je drugą porcją kaszy. Na wierzch kaszy, gdzie nie gdzie wyłóż kawałeczki masła. Przykryj naczynie pokrywą bądź folią aluminiową i piecz przez około 25 min. Można podawać polane jogurtem bądź śmietaną.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Owsianki i jaglanki FitHashimotoJabłkaKolacjaŚniadanieŚniadanie dla dzieci

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis