Faszerowany bakłażan w wersji wegetariańskiej Faszerowany bakłażan w wersji wegetariańskiej

Faszerowany bakłażan w wersji wegetariańskiej

Alternatywa dla bakłażanów faszerowanych mięsem mielonym.

Średnia ocen: 0 (0)

Źródło zdjęcia: Pinterest

Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

2-4

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • 2 większe bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 3/4a szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeża natka kolendry (może być ewentualnie pietruszki)
  • pestki granata
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • 1
    Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż, tak aby powstały nam łódeczki. Posypujemy je solą i odstawiamy na około 10 minut.
  • 2
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wstawiamy bakłażany na 20 minut. Po tym czasie wyciągami i łyżką wydrążamy środki (odkładamy je do miseczki).
  • 3
    Soczewicę należy przepłukać za pomocą sitka, a następnie ugotować przez około 20 min (lub do miękkości) w osolonej wodzie. Wrzucamy ją do wrzątku.
  • 4
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z przeciśniętym przez praskę 1 czosnkiem. Po chwili dodajemy ugotowaną soczewicę oraz pomidory z puszki. Po 5 min dodajemy pieprz cayenne, sól, oraz curry. Wydrążony miąższ z bakłażana siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i dusimy jeszcze przez około 7 min, aż farsz będzie dosyć gęsty.
  • 5
    Łódki bakłażanów wypełniamy farszem (bardzo obficie) i wstawiamy je do piernika rozgrzanego do 180 stopni na 20 min.
  • 6
    Mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę drugim czosnkiem, odrobiną soli i pieprzu. Polewamy jogurtem upieczone bakłażany i posypujemy je natką kolendry oraz pestkami granata.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa BezglutenoweGranatKolacjaObiadSoczewicaWegetariańskie

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis