Wigilijna kapusta z grochem i grzbami Wigilijna kapusta z grochem i grzbami

Wigilijna kapusta z grochem i grzbami

Tradycyjna wigilijna kapusta z grochem i grzybami w lżejszej i zdrowszej wersji.

Średnia ocen: 0 (0)
Czas przygotowania

1h

Czas przygotowania

Porcji z przepisu

3

Ilość z przepisu

Poziom trudności

Średni

Poziom trudności

Składniki

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 250 gram grochu
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Pół łyżeczki kminku (można go pominąć)
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

  • 1
    Groch płuczemy na sitku i namaczamy przez 12 godzin (najlepiej zostawić na noc). Odcedzamy i zalewamy wodą ok. 2 cm powyżej powierzchni grochu. Gotujemy przez 30 minut, odcedzamy.
  • 2
    Grzyby namaczamy przez 2 godziny. Odcedzamy, dolewamy pół litra wody i gotujemy przez 30 minut. Ponownie odcedzamy, ale zostawiamy wodę – użyjemy jej do gotowania kapusty. Grzyby kroimy w drobne kawałki.
  • 3
    Na patelnię dajemy łyżkę masła i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy grzyby razem smażymy przez 3 minuty. Odstawiamy.
  • 4
    Do garnka dajemy pozostałe masło, kapustę i wodę z grzybów. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.  Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy groch, grzyby oraz kminek i gotujemy jeszcze razem przez 15 minut
  • 5
    W razie konieczności delikatnie podlewamy wodą. Solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy tłoczonego na zimno oleju, żeby kapusta była szklista, ale przede wszystkim bogata w zdrowe tłuszcze.

Dodaj komentarz

Ten przepis znajdziesz w...

Dania bez mięsa GrzybyKapustaWigilia i Święta

To też może Ci zasmakować

+ Dodaj przepis