Zupa curry z batatami i czerwoną soczewicą

Genialna i szybka zupa z batatami, czerwoną soczewicą na mleku kokosowym. Smak zupy dzięki chilli, imbirowi i dodatku sosu sojowego jest idealnie zbilansowana smakowo! Polecam.

Ocena:

(0)
Zupa curry z batatami i czerwoną soczewicą Zupa curry z batatami i czerwoną soczewicą
Czas przygotowania

30min

Porcji z przepisu

4

Poziom trudności

Łatwy


Zupa curry z batatami i czerwoną soczewicą

Składniki:

  • 1 duży batat
  • 3 ziemniaki
  • 1 szklanka czerwonych nasion soczewicy (suche)
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • Puszka mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki masła
  • Przyprawy:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • odrobina curry
  • odrobina kurkumy
  • szczypta imbiru w proszku
  • szczypta chilli w proszku
  • Garść świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  • 1

    Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Po chwili dodać curry o kurkumę, wymieszać i chwilę podsmażać razem.

  • 2

    Do garnka na zupę wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojonego w kostkę bata, soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i zalać taką ilością wody, by wszystkie składniki były zanurzone.

  • 3

    Gotujemy około 20 minut na niedużym ogniu. Ziemniaki i bataty powinny być już ugotowane. Dodajemy mleko kokosowe i sos sojowy. Mieszamy i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Gotujemy jeszcze 5 minut i ponownie próbujemy czy nie trzeba doprawić.

  • 4

    Zupę podajemy gorącą ze świeżo posiekaną kolendrą!


Skomentuj


Kuchnia: Orientalna

Kategoria: · Zupy

Autor: ewa · 17 lutego 2020


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis