Lody bananowo-kokosowe

Domowe lody bananowo-kokosowe to pyszny zdrowy deser dla najmłodszych i nie tylko :-). Polecam prosty i szybki przepis na smakowitą domową słodycz.

Ocena:

(0)
Lody bananowo-kokosowe Lody bananowo-kokosowe
Czas przygotowania

15h

Porcji z przepisu

10

Poziom trudności

Łatwy


Lody bananowo-kokosowe

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego - 400g,
  • dojrzałe banany - 300g,
  • dojrzałe awokado
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ksylitolu lub miodu
  • Opcjonalnie jeżeli chcecie uzyskać smak czekoladowy możecie dodać 2 łyżki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

  • 1

    Awokado obierz, wyciągnij pestkę i zmiksuj w blenderze lub thermomix wraz z bananami.

  • 2

    Dodaj serek mascarpone, puszkę mleka kokosowego, wiórki, ksylitol, opcjonalnie kakao

  • 3

    Blendować tak długo, aż masa się dobrze napowietrzy.

  • 4

    Uzyskaną masę lodową przelewamy do pojemników – świetnie sprawdzają się małe foremki na lody z patykiem. Po przelaniu masy do foremek wkładamy je do zamrażalnika.

  • 5

    Lody są gotowe do zjedzenia po około 4 godzinach. Po ich wyjęciu z zamrażalnika polej foremki ciepłą wodą, aby lody łatwo odeszły od foremek.

  • 6

    i teraz rozkoszuj się ich niesamowitym smakiem… mniam….

     


Skomentuj


Kuchnia: Bezglutenowa

Kategoria: · Desery

Autor: asia · 13 września 2018


Podobne przepisy

+ Dodaj przepis