Lista sposóbów jak zagęścić sos:
  • Jak zagęścić sos mąką?

    Najczęstszym sposobem zagęszczania większości sosów jest dodanie do niego mąki pszennej. Warto jednak wiedzieć, że podstawową zasadą takiego sposobu zagęszczania jest rozmieszanie łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, tak aby nie było niedoskonałości. Do tak rozrobionej mąki należy dodać jeszcze odrobinę gorącego sosu, nieustannie mieszając, aby nie powstały „kluski” lub „grudki”. Następnie, cały czas mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej należy dodać całość do sosu. Po chwili mieszania i podgrzewania, sos powinien nam zgęstnieć. Uwaga przy zagęszczaniu mąką ziemniaczaną – wystarczy 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona w odrobinie zimnej wody, aby zagęścić 500ml sosu.

  • Jak zagęścić sos przez odparowanie?

    Kolejnym sposobem zagęszczania sosu, zwłaszcza dla osób które liczą kalorię, jest odparowanie nadmiaru ilości wody, która dzięki cierpliwości, w którą musimy się uzbroić powinna po prostu odparować. Główną wskazówką do tego sposobu jest to, że nie możemy przykrywać sosu pokrywką. Jeśli nie chcemy do naszego sosu dodawać mąki czy innych zagęstników to jest to jeden z najlepszych sposobów w takiej sytuacji.

  • Jak zagęścić sos zasmażką?

    Zasmażka, czyli najpopularniejszy sposób naszych babć na zagęszczenie nie tylko sosów, ale i zup. Do przygotowania zasmażki potrzebujemy masła i mąki pszennej. Zaczynamy od rozpuszczenia 1 łyżki masła na patelni i dodajemy do niego 1 łyżkę mąki pszennej. Ważne jest, abyśmy podczas dodawania mąki energicznie mieszali do momentu, aż zrobi nam się lekko rumiana zasmażka (uwaga nie przypalić). Następnie do zasmażki dodajemy odrobinę sosu, mieszamy i całość wlewamy do pozostałego sosu. Zagotowujemy i gotowe.

  • Jak zagęścić sos pomidorowy?

    Sos pomidorowy to jeden z najpopularniejszych sosów w polskiej kuchni. Pasuje do wielu dań, nie tylko mięsnych, ale przede wszystkim wegetariańskich. Jeśli zdarzy się nam, że przygotowany przez nas sos jest za rzadki (dzieje się to przeważnie gdy przygotowujemy go ze świeżych pomidorów lub tych z puszki), wówczas wystarczy dodać do niego odrobinę koncentratu pomidorowego lub ketchupu i sos się zagęści. Uwaga jednak na słodycz w postaci cukru, który znajdziemy w ketchupie (zawsze wybieraj ketchup z jak najlepszym składem). Warto zastanowić się też, czy chcemy dodać ketchup łagodny czy pikantny, po to aby przy zagęszczaniu jak najmniej wpłynąć na smak naszego sosu, a jedynie na jego konsystencję.