Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów na świecie Jego domowa wersja jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza od sklepowej. Proces przygotowania majonezu może wydawać się trudny, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go z łatwością przygotować w domowym zaciszu. W Polsce, gdzie majonez jest składnikiem wielu tradycyjnych potraw, umiejętność jego przygotowania jest niezwykle cenna. […]

Jaka ryba na Wigilię?

Pamiętaj o Królu Karpiu! Gdy mowa o rybach goszczących na wigilijnym stole, nie wypada zacząć inaczej niż od karpia. Ta nierozerwalnie związana z polską tradycją świąteczna ryba cieszy nas pod różnymi postaciami. Smażony karp czy karp po żydowsku to nienaruszalna klasyka. Warto jednak dać szansę nieco mniej oczywistym wariantom przyrządzania Władcy Stawów i Jezior. Jakieś […]

Pieczony schab – danie główne na drugi dzień świąt Bożonarodzeniowy obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie? Wypróbuj przepis na mięso nadziewane boczkiem i pieczarkami. Jeśli postawisz na schab, powstanie pieczeń idealna: kruchość mięsa będzie delikatnie przenikała się z soczystością farszu. Jako dodatek do dania podaj ziemniaki z wody oraz zimowe surówki (np. z kiszonej […]

Sądzisz, że każdy wypiek to godziny pracy? Przekonaj się, jak szybko i łatwo możesz stworzyć smaczne ciasta. Poznaj proste przepisy, które zachwycą bez zbędnego czasu spędzonego w kuchni.

Masy cukrowe występują w przeróżnych rodzajach, a ich zastosowania mogą cię zaskoczyć! W tym artykule opowiadamy o typach mas cukrowych oraz o tym, do czego służą w cukiernictwie. Słodkie wypieki i dania nabierają dzięki nim nowych wymiarów. Jak to się dzieje? Jakie mają właściwości? Sprawdź. 1. Masa cukrowa do modelowania w wielu kolorach! Masa cukrowa […]

Skomponowanie domowego musli dla własnego dziecka wcale nie musi być trudne. Wystarczy zdecydować się na zainwestowanie w mix płatków zbożowych, w których znajdzie się 5 podstawowych zbóż, dbających o dostarczenie do organizmu niezbędnych składników mineralnych oraz witamin. Chodzi o takie zboża, jak żyto, pszenica, jęczmień, orkisz oraz owies. Do czego jeszcze można wykorzystać omawiane płatki […]

+ Dodaj przepis